Αράχωβα INFOGRAPHIC
Αραχωβα infographic
Η Αράχωβα είναι ο πιο γνωστός χειμερινός προορισμός, λέγεται αλλιώς και Μύκονος του χειμώνα. Οι γνώστες όμως της Αράχωβας και όσοι όμως έχουν ζήσει εκεί, ξέρουν ότι η Αράχωβα είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός χειμερινός προορισμός που προσφέρει διασκέδαση στους επισκέπτες της.
Όπως ένα παγόβουνο που είναι ορατό μόνο κατά το 10%, έτσι και η Αράχωβα έχει καλά κρυμμένα μυστικά που δεν φαίνονται με μια πρώτη ματιά, ή μια πρώτη αναζήτηση στο internet. Στο infographic θα δεις σύντομα κάποια πράγματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα αυτά τα κρυμμένα μυστικά της Αράχωβας! Αφού ρίξεις μια ματιά στο infographic, μπορείς να διαβάσεις παρακάτω για να δεις περισσότερες λεπτομέρεις για την Αράχωβα, καθώς και χρήσιμες παραπομπές και links για να μάθεις ακόμη περισσότερα.
Ένα είναι βέβαιο: η Αράχωβα έχει πολλά να σου προσφέρει!
Μην ακούς λοιπόν τι λένε για την Αράχωβα! Απλά, πήγαινε δες και μόνος σου!
Που είναι η αράχωβα; Πώς πάω;
Η Αράχωβα είναι στο νομό Βοιωτίας, πολύ κοντά στους Δελφούς και την Λιβαδειά.
Η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Βρίσκεται ένα βήμα από τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού και την κοιτίδα του πολιτισμού, τους Δελφούς.
Απέχει από την Αθήνα μόλις 170 χλμ. (1.40 ώρες με αυτοκίνητο), από την Πάτρα 130 χλμ. (2 ώρες με αυτοκίνητο) και από την Λαμία 85 χλμ. (1:30 ώρα με αυτοκίνητο). Συχνές συνδέσεις με ΚΤΕΛ υπάρχουν από την Αθήνα (κτελ Φωκίδας – Βοιωτίας), ενώ λίγο πιο δύσκολα μπορείτε να φτάσετε με ΚΤΕΛ από την Πάτρα και την Λαμία.
Αν θέλεις να βρείς λεπτομερείς πληροφορίες μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην σελίδα για την Αράχωβα στο Wikipedia, να επισκεφτείς την σελίδα του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού (απέχει από την Αράχωβα 30 χλμ.), αν θέλεις να φτάσεις στους Δελφούς εδώ είναι οι σελίδες του Δήμου και του Μουσείου Δελφών. Επειδή βέβαια η πόλη αποτελεί χειμερινό προορισμό μάλλον θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο καιρός θα είναι κατάλληλος για εκδρομή. Τέλος, μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στην περιοχή από την σελίδα visitparnassos.
Πότε να επισκεφτώ την Αραχωβα;
Αν και είναι γνωστή ως Μύκονος του χειμώνα, μην χάσεις να γνωρίσεις τις ομορφιές της την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Την περιόδο των Χριστουγέννων αλλά τα τριήμερα του χειμώνα, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, καθώς η Αράχωβα γεμίζει ασφυκτικά με επισκέπτες! Αν προτιμάς να γνωρίσεις καλά κρυμμένα μυστικά της επισκέψου την κάποια άλλη περίοδο!
Η διαμονή στην Αράχωβα αγγίζει την τελειότητα. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, σαλέ, ακόμη και ξενοδοχεία με πισίνα, που ειδικά το καλοκαίρι έχουν πολύ καλές προσφορές και οι τιμές τους είναι άκρως δελεαστικές. Κάποιος μπορεί να μείνει μέσα στην Αράχωβα, σε συγκροτήματα κοντά στον οικισμό ή και προς τον Παρνασσό, στο Λιβάδι και στο Σκαμνό.
Σε σχέση με έναν παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό, προσωπικά, θα επέλεγα σίγουρα την Αράχωβα γιατί οι υποδομές της σε δωμάτια και σε άλλες υπηρεσίες όπως καταστήματα, φαρμακεία, τράπεζες κτλ. λόγω της χειμερινής ανάπτυξης είναι πολύ καλύτερα από πολλούς νησιωτικούς προορισμούς.
Ο Παρνασσός πέρα από τις χειμερινές δραστηριότητες τις οποίες προσφέρει και για τις οποίες είναι περιβόητος σ’ όλο το Πανελλήνιο, παρουσιάζει φυσικά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα για όσους θέλουν να βρεθούν κοντά στη φύση.
Έτσι, για όσους δεν το γνωρίζουν, η περιοχή παρουσιάζει μεταξύ άλλων και σπηλαιολογικό -και συνάμα πεζοπορικό- ενδιαφέρον εφόσον, βρισκόμενος κανείς στον Παρνασσό, μπορεί να επισκεφτεί τη Μπαρουτοσπηλιά, τη Δρακοσπηλιά (ή Δρακοκάρκαρο), τον Εφτάστομο και το Κορύκιο Άντρο, όλα σπήλαια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιστορικό, αρχαιολογικό αλλά και γεωλογικό.
Ο τρόπος πρόσβασης σε κάθε ένα από τα σπήλαια αυτά ποικίλει αφού άλλα απαιτούν πεζοπορία ενώ σε άλλα μπορεί να φτάσει κανείς με οχήματα παντός εδάφους, ποδήλατα ή και όχημα 4×4. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα και πολλές περισσότερες πληροφορίες από το εξαιρετικό site routes.gr.
Επίσης, κανείς μπορεί να κάνει ιππασία, πεζοπορίες, ποδηλασία και πολλές άλλες αθλητικές δραστηριότητες σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς. Τα τοπία που προσφέρει η οροσειρά του Παρνασσού είναι μοναδικά.
Η θέα που προσφέρει ο Παρνασσός στα δυτικά, προς το Κρισαίο πεδίο, τον Κορινθιακό και την οροσειρά της Γκιώνας είναι αξιοθαύμαστη και δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν ένα σημείο με τόσο επιβλητική θέα για να φτιάξουν το μεγαλύτερο μαντείο της αρχαιότητας, των Δελφών. Επίσης υπάρχουν πολλές ορειβατικές διαδρομές διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό όγκο, ενώ την δυτική πλευρά του βουνού διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών, γνωστό ως Ε4.
O Σύλλογος Χιονοδρόμων – Ορειβατών Αράχωβας αλλά και άλλοι ορειβατικοί και φωτογραφικοί σύλλογοι της Ελλάδας διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι πολλές εξορμήσεις στην Αράχωβα και τον Παρνασσό, κι έτσι μπορείτε να πάτε πιο οργανωμένα και με την ασφάλεια οδηγών βουνού. Για δραστηριότητες μπορείτε να ενημερώνεστε από την σελίδα του facebook των χιονοδρόμων – ορειβατών Αράχωβας facebook.com/groups/sxoarahovas.
Δείτε επίσης διαδρομές στον Παρνασσό με αυτοκίνητο ή με τα πόδια στο site http://visitparnassos.gr.
Βέβαια, το μεγάλο πλεονέκτημα της Αράχωβας είναι ότι απέχει μόλις 30 χλμ., μισή ώρα με αυτοκίνητο από την Ιτέα και το Γαλαξίδι, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα. Ποιος είπε ότι η Αράχωβα είναι μόνο για βουνό;
Αξιοθέατα στην περιοχή
Η περιοχή της Αράχωβας είναι γεμάτη από απίθανα αξιοθέατα για τα οποία έρχονται τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη για να δουν. Οι Δελφοί, το Κωρύκειο Άντρο, ο Όσιος Λουκάς, η περιοχή Natura του Παρνασσού είναι μερικά μόνο από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στη ζωή του.
Από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, οι Δελφοί είναι αυτός με το πιο ξεχωριστό όνομα λόγω του περίφημου μαντείου. Χτισμένος στις πλαγιές του Παρνασσού με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών εκτείνεται σε μια κοιλάδα με κυπαρίσσια και ελαιόδεντρα και έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τους Δελφούς ως το κέντρο του κόσμου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας άφησε δύο αετούς στα αντίθετα άκρα του κόσμου και αυτοί συναντήθηκαν εδώ.
Ρίξτε μια ματιά στο Υπουργείο Πολιτισμού website για ώρες, τα εισιτήρια και πολλά άλλα εδώ odysseus.culture.gr.
Αν είστε θρησκευτικός τύπος, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Όσιο Λουκά, η οποία είναι μια ιστορική περιτειχισμένη μονή που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Διστόμου. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής και αποτελεί και αυτό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Προσωπική μου άποψη: επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον Όσιο Λουκά καθώς είναι ένα πανέμορφο μοναστήρι. Δείτε πληροφορίες εδώ: odysseus.culture.gr.
Η Αράχωβα ως τουριστικός προορισμός είναι γνωστή για την χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, το καλοκαίρι κατά την προσωπική μου γνώμη είναι απείρως καλύτερη και ομορφότερη. Συνδυάζει το δροσερό κλίμα, τις άψογες παροχές για διαμονή σε ξενοδοχεία, ξενώνες, σαλέ κτλ, το πολύ νόστιμο παραδοσιακό φαγητό, και το πλήθος επιλογών για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεβασία, ιππασία, σπηλαιολογία κ.α.
Τι να κάνω, τι να δω, τι να αγοράσω
Όλες τις εποχές η Αράχωβα προσφέρει στον επισκέπτη της νόστιμα παραδοσιακά φαγητά, διασκέδαση, υγιεινό περιβάλλον.
ΦΟΡΜΑΕΛΛΑ: το τυρί της Αράχωβας
Μην ξεχάσεις να αγοράσεις το παραδοσιακό, τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Αράχωβας, τη Φορμαέλλα.
Η Φορμαέλλα είναι Ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ Παρνασσού. Διατίθεται σε μικρούς κυλίνδρους 20-35 εκ. βάρους περίπου 500 γρ.
Παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα.
Εξωτερικά διαθέτει φυσική κρούστα, όπου είναι ορατά τα σημάδια από το καλούπι λυγαριάς μέσα στο οποίο στεγνώνει. Το χρώμα της είναι ωχροκίτρινο έως ζαχαρί, η υφή της είναι ελαστική κι η γεύση της είναι μέτρια αλμυρή κι ελαφρά γαλακτώδης γεμάτη και πικάντικη, αλλά αναπτύσσεται μόνο όταν το τυρί ψηθεί. Για αυτό εξάλλου καταναλώνεται ψητή στη σχάρα και τηγανητή, με κουρκούτι ή χωρίς.
Η φορμαέλα, ως σαγανάκι ταιριάζει με ούζο ή τσίπουρο, αλλά και με λευκά κρασιά με ελαφριά οξύτητα.
Μπορείς να δεις συνταγές για φορμαέλλα εδώ.
Ποια είναι η καλύτερη εμπειρία που μπορώ να ζήσω στην αράχωβα;
Το Πανηγυράκι του Αϊ-Γιώργη στην Αράχωβα, είναι ο τριήμερος εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου μέσα από μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Αράχωβα.
Ο Αγίος Γεώργιος είναι ο προστάτης και πολιούχος της Αράχωβας Βοιωτίας. Το πανηγυράκι είναι μια 3ήμερη θρησκευτική εορτή, αφιερωμένη στον προστάτη και πολιούχο της Αράχωβας, Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, του οποίου η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία τιμά την μνήμη στις 23 Απριλίου (η ημερομηνία αυτή, μετατίθεται την δεύτερη μέρα του Πάσχα αν το Πάσχα ορίζεται μετά τις 23/4).
Η λατρεία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα χάνεται στα βάθη του χρόνου και συνδέεται με τους θρύλους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και την ιστορία της.
Ο μύθος λέει ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης εναντίον των Τούρκων, ο Αϊ-Γιώργης προστάτευσε το χωριό από τους Τούρκους πασάδες που κατευθύνονταν για να το καταστρέψουν. Κατά τον μύθο, ο Αϊ Γιώργης βοήθησε αποφασιστικά τον Γ. Καραϊσκάκη να νικήσει τους Τουρκαλβανούς στην μάχη που δώθηκε στην περιοχή τον Νοέμβριο του 1826. Ετσι μετά την νικη του Γ.Καραϊσκάκη, οι Αραχωβίτες αποφάσισαν να γιορτάζουν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου με ξεχωριστή λαμπρότητα διοργανώνοντας το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη.
Το χιλιοτραγουδισμένο τραγούδι τους, το πανηγυράκι, παλιό ακριτικό τραγούδι, έγινε τότε η συμβολική έκφραση της φονικής μάχης. Ο δράκος του ακριτικού τραγουδιού έγινε ο Τούρκος που στερούσε τη λευτεριά και οι τρεις λυγερές τα σύμβολα των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, ελπίδα στον αγώνα της λευτεριάς.
Έκτοτε με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου τιμάται η επέτειος της μάχης και η μνήμη του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη.
Πάντα σε κάθε δύσκολη στιγμή η Αράχωβα προσβλέπει στον Προστάτη της. Στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι κατακτητές ακόμη, Ιταλοί και Γερμανοί, έγιναν μάρτυρες της σωτηριώδους επέμβασης του Αγίου υπέρ των Αραχωβιτών. Το κανόνι στον κήπο της εκκλησίας μαρτυρεί ένα από τα θαύματα εκείνη την εποχή.
Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης
Συμμετέχοντας στο Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη στην Αράχωβα, ο επισκέπτης αποκτά μια ξεχωριστή εμπειρία, βιώνοντας έθιμα τα οποία παραμένουν αναλοίωτα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπως το σήκωμα της πέτρας, ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, η διελκυστινδα,το ρουμελιώτικο γλέντι και ο τελετουργικός χορός της λήξης του πανηγυριού (το χάλασμα).
Το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη ξεκινάει το απόγευμα της παραμονής της γιορτής με τον χορό των γερόντων ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές, τον Εσπερινό και την Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου.
Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, μετά την Θεία Λειτουργία, ξεκινάει ο ανηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων με τοπική ενδυμασία στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη, συνεχίζεται με το δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου με τοπικούς χορούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το απόγευμα με τον τερματισμό των 5.000 μέτρων στην πλατεία Λάκκα.
Την επόμενη μέρα, το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη συνεχίζεται με το άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία και με άλμα εις ύψος. Ολα γίνονται στο προαύλιο του Ι. Ναού.
Την τελευταία μέρα του Πανηγυριού, γίνεται το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη, έπειτα τα υπόλοιπα αγωνίσματα (σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα) και το μεσημέρι στη αυλή του Ιερού Ναού το «Χάλασμα του Πανηγυριού», δηλαδή το Αραχωβίτικο γλέντι με τοπικό φαγητό και μουσική.
Μπορείτε να πληροφοηθείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην σελίδα του Πανηγυριού: panigiraki.gr.
Συμπερασματικά
Το Πανηγυράκι είναι γιορτή προς τιμή της μνήμης του Αγίου Γεωργίου. Έχει δε προσλάβει και εθνικό περιεχόμενο, ως επινίκιος εορτασμός της καθοριστικής για τον Εθνικοαπελευτερωτικό Αγώνα μάχης του 1826, η οποία δέθηκε αδιάσπαστα με τον Άγιο Γεώργιο. Τα αγωνιστικά έθιμα, οι Ελληνικοί χοροί, τα τραγούδια και η συμμετοχή των εορταστών σε κοινή τράπεζα τονίζουν τον Ελληνικότατο χαρακτήρα της γιορτής. Καθώς δε όλα γίνονται γύρω από την εκκλησία, αποδεικνύουν πως το Πανηγυράκι είναι μια γνήσια Ρωμαίικη γιορτή, γιατί αναδείχνει το Ναό κέντρο της σύνολης ζωής, δημιουργώντας έτσι μέσα από τη λατρεία ψυχική και εθνική συνταύτιση.
Στην Αράχωβα η παράδοση δεν είναι ξεκομμένη από την πραγματικότητα, αλλά είναι έκφραση ψυχική και βίωμα του Αραχωβίτη της κάθε ηλικίας.
Ο καιρός της Αράχωβας
Χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, και όχι στους πρόποδες – όπως συνηθίζεται να λέγεται – το κλίμα της Αράχωβας είναι ορεινό και χαρακτηρίζεται από:
- ψυχρούς χειμώνες
- δροσερά καλοκαίρια
- πολλές βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις
- εξαιρετικά υγειινό κλίμα
Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως θερινό θέρετρο – ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ το 1930!
Τα ΣΑΝΑΤΟΡΙΑ ήταν θεραπευτήρια σε περιοχές με υγειινό κλίμα για ασθενείς που έπασχαν από θωρακικά -κυρίως- νοσήματα. Φρόντισε να πάρεις μαζί σου ζεστά ρούχα και απαραίτητο εξοπλισμό όπως γάντια, σκούφο, μπουφάν, ορειβατικά παπούτσια και να έχεις προετοιμαστεί για τις συνθήκες.
Οπωσδήποτε πριν ξεκινήσεις, διάβασε τα νέα για την πρόβλεψη του καιρού από το ArahovaMeteo Group στο facebook.
Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ξέρω;
- Η Αράχωβα είναι ένας πανάρχαιος οικισμός με πολύ πλούσια ιστορία.
- Η μάχη της Αράχωβας κατά την επανάσταση του 1821 έληξε με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες υπό τον αρχιστράτηγο της Ρούμελης, Γεώργιο Καραϊσκάκη!
- Το χαρακτηριστικό προσωνύμιο Μύκονος του χειμώνα… μάλλον αδικεί την Αράχωβα που έχει να επιδείξει πολλά περισσότερα πράγματα από έναν χειμερινό προορισμό για διασκέδαση.
- Οι υποδομές της Αράχωβας είναι άριστες, καθώς υπάρχουν φαρμακεία, ιατρείο, τράπεζες, ξενοδοχεία, super market, cafe – bar, εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες, εστιατόρια, παγοδρόμιο, πάρκιν κλειστό και ανοιχτό και πολλά άλλα.