αραχωβα ξενωνες - αραχωβα διαμονη - αραχωβα δωματια - αραχωβα ξενοδοχεια - αραχωβα ενοικιαζομενα δωματια - ΑΡΑΧΩΒΑ ΞΕΝΩΝΕΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΔΩΜΑΤΙΑ - αραχωβα ξενωνεσ - αράχωβα ξενώνεσ - αράχωβα διαμονή - αράχωβα δωμάτια - αραχωβα ξενωνας - ΑΡΑΧΩΒΑ ΞΕΝΩΝΑΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ

διαμονή στην Αράχωβα – ξενώνας
αραχωβα διαμονη με τζακι
0 comments

Αράχωβα – δωμάτιο με τζάκι

αραχωβα διαμονη με τζακιΠολλοί εκδρομείς και επισκέπτες της Αράχωβας τους χειμερινούς μήνες, ζητάνε για ευνόητους λόγους δωμάτιο με τζάκι!

Το τζάκι, προσφέρει μια ζεστασιά και μια παρεϊστικη και ρομαντική ατμόσφαιρα και είναι μια απόλαυση που οι τουρίστες των χειμερινών προορισμών όπως είναι η Αράχωβα ζητάνε για ευνόητους λόγους.

Ας δούμε λίγα πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι εκδρομείς από το πολύ καλό blog Πάρτε τα βουνά.

Δωμάτιο με τζάκι

Εν μέσω της γενικότερης κρίσης της εποχής, στις μικρές εκείνες απολαύσεις της ζωής μας συμπεριλαμβάνεται και μια ολιγοήμερη εκδρομούλα σε κάποιο γραφικό ορεινό χωριουδάκι της πατρίδας μας.

Ακόμη δε καλύτερα, εάν έχουμε βρει την κατάλληλη παρέα με την οποία θα προγραμματίσουμε και διανυκτέρευση σε κάποιον παραδοσιακό ξενώνα.

Τα δωμάτια που (εκτός των άλλων ανέσεων) έχουν επιπλέον και τζάκι αναμφισβήτητα δημιουργούν μια ζεστή και ρομαντική ατμόσφαιρα, την οποία οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων δεν έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν στην καθημερινότητά τους, καθώς οι περισσότεροι ζουν κλεισμένοι ασφυκτικά στα γνωστά μικρά διαμερίσματα – σπιρτοκούτια των σύγχρονων ελληνικών μεγαλουπόλεων.

Λογικό επομένως είναι κατά την κράτησή μας να ζητήσουμε και δωμάτιο με τζάκι.

Κατανοητή επίσης είναι και η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων και ξενώνων που διαθέτουν δωμάτια με τζάκι. Χρεώνουν το απλό δωμάτιο π.χ. 50 € και το δωμάτιο με τζάκι π.χ. 60 €. Ακούγεται λογικό, αν λάβουμε υπόψη ότι ο ξενοδόχος καθορίζει τις τιμές του ανάλογα με τη ζήτηση ή και ανάλογα με τα έξοδά του.

 

αραχωβα διαμονη με τζακι

Χρέωση για τα ξύλα

Αυτό όμως που είναι ακατανόητο και απολύτως παράλογο είναι η χρέωση των καυσόξυλων που θα κάψει ο φιλοξενούμενος στο τζάκι του δωματίου του.

Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι κακοί επαγγελματίες, που επιλέγουν λάθος τακτική. Σου δίνουν με την άφιξή σου λ.χ. ένα κασόνι με ξύλα και απαιτούν να πληρώσεις έξτρα (επιπλέον του αντιτίμου διανυκτέρευσης) άλλα 10 € ή 15 € ή ακόμη και 20 € για να σου αναπληρώσουν τα κούτσουρα που έκαψες!

Άλλοι πάλι δεν σου προσφέρουν καθόλου ξύλα με την άφιξη και προτιμούν να τοποθετούν μία μικρή πινακίδα πάνω στο τζάκι που γράφει “η χρήση του τζακιού χρεώνεται 10 € την ημέρα”. Κι αυτό απαράδεκτο. Άλλοι σου δίνουν μεν ξύλα, τσιγκουνεύονται δε στα… προσανάμματα!

Να εξηγήσουμε εδώ (για όσους δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες) ότι όποιος αγοράσει χονδρική ελληνικά καυσόξυλα πληρώνει περίπου 90 € – 100 € τον τόνο. Πρόκειται συνήθως για υλοτομημένες οξιές και βελανιδιές. Τα καραγάτσια είναι πολύ φτηνότερα διότι δεν δίνουν καλή φλόγα. Τα έλατα βέβαια έχουν το καλύτερο ξύλο. Δεν δίνουν έντονη φλόγα, αλλά έχουν διάρκεια: ρίχνεις στο τζάκι ένα κούτσουρο μεγάλο (π.χ. 15 κιλά) και καίει από το πρωί ως το βράδυ!

Να σημειωθεί ότι από τα υλοτομημένα έλατα το κάθε δασαρχείο συνήθως φροντίζει να βγει και κάποιο… δωράκι για τον ξενώνα του χωριού. Όσον αφορά ξυλεία Βουλγαρίας ή Αλβανίας, το κόστος κατεβαίνει στα 60 € τον τόνο (τα 1.000 κιλά) ή και χαμηλότερα ακόμη.

Έχω λοιπόν έναν ξενώνα π.χ. με 8 τζάκια και υπολογίζω ότι θα χρειαστώ π.χ. 6 τόνους κούτσουρα για όλη τη σεζόν. Υπόψιν ότι ένα απλό τζάκι, στην ακραία περίπτωση που καίει 16 – 17 ώρες την ημέρα δεν πρόκειται να φάει πάνω από 60 – 70 κιλά, δηλαδή περίπου 4 € – 5 €.

Κάνω λοιπόν την παραγγελία μου, υπολογίζω πάνω κάτω και τα υπόλοιπα έξοδά μου (τα προσανάμματα, τον εργάτη που θα τακτοποιήσει και θα στοιβάξει τα ξύλα στην αποθήκη, την καμαριέρα που θα χασομερήσει για να καθαρίσει το τζάκι κλπ.) και χρεώνω εξαρχής το δωμάτιο με τζάκι κάτι παραπάνω. Τα άλλα όλα είναι γυφτιλίκια….

Leave A Comment

Διαθέσιμο δωμάτιο για σήμερα
από 48 ευρώ!
Κάνε τηλεφωνική κράτηση: 6972-400.929
Κάνε κράτηση στο booking.com

Αφορά 1 διανυκτέρευση με απευθείας κράτηση.Booking.com

Διαθέσιμα δωμάτια ΤΩΡΑ!