αραχωβα ξενωνες - αραχωβα διαμονη - αραχωβα δωματια - αραχωβα ξενοδοχεια - αραχωβα ενοικιαζομενα δωματια - ΑΡΑΧΩΒΑ ΞΕΝΩΝΕΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΔΩΜΑΤΙΑ - αραχωβα ξενωνεσ - αράχωβα ξενώνεσ - αράχωβα διαμονή - αράχωβα δωμάτια - αραχωβα ξενωνας - ΑΡΑΧΩΒΑ ΞΕΝΩΝΑΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΑΡΑΧΩΒΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ

διαμονή στην Αράχωβα – ξενώνας
0 comments

Πώς να κάνετε σκι για αρχάριους σε 5 βήματα

Πώς να κάνετε σκι για αρχάριους σε 5 βήματα

Αν και η ιδέα του να πως να κάνετε σκι μπορεί να σας φέρει στο νου χιόνι, πανέμορφα τοπία και ωραίες εικόνες, παρόλα αυτά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σκι δεν είναι βόλτα στο πάρκο. Είναι όμως ένα συναρπαστικό άθλημα που μπορεί να εκτοξεύσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα σε χειμερινούς προορισμούς (όπως η Αράχωβα, το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, η Βέροια, η Νάουσα κ.α.) και πολλοί επιλέγουν αυτή τη μορφή διασκέδασης, για αυτό μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο για να κατανοήσετε τα βασικά και να μπορέσετε να ξεκινήσετε τις βόλτες σας στο χιόνι.

ski8

Λάβετε υπόψη ότι ενώ το άρθρο αυτό καλύπτει τα βασικά του αλπικού σκι (σκι σε “κατηφόρα”), δεν είναι ένα υποκατάστατο πραγματικών μαθημάτων από ειδικούς δάσκαλους.

Βήμα 1 από 5: Η γνώση των κανόνων της κλίσης και ο καιρός

Το πιο σημαντικό βήμα πριν ξεκινήσετε την εμπειρία του σκι είναι να μάθετε κάποιες πληρφορίες για το βουνό στο οποίο θα κάνετε σκι. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνουν τον αριθμό και την κλίση των πιστών, τους αναβατήρες καθώς και τις καιρικές συνθήκες που προβλέπεται να επικρατούν. Για τις πίστες των χιονοδρομικών της Ευρώπης η κλίση των πιστών συμβολίζεται με 4 διαφορετικά χρώματα:

  1. Πράσινο χρώμα: μικρή κλίση, κατάλληλη για αρχάριους.
  2. Μπλε χρώμα: μικρή προς μέτρια κλίση, κατάλληλη για σκιερ που ξέρουν βασικά πράγματα στο σκι, όπως να φρενάρουν και να στρίβουν.
  3. Κόκκινο χρώμα: Μέτρια κλίση: κατάλληλη για πιο προχωρημένους σκιερ, που μπορούν να κάνουν παράλληλο σκι.
  4. Μαύρο χρώμα: Μεγάλη και πολύ μεγάλη κλίση: κατάλληλη για έμπειρους σκιέρ.

Είναι καλό για αρχή να είστε μαζί με έναν φίλο σας στην πίστα, ώστε να σας βοηθήσει αν αυτό χρειαστεί.

Επίσης, είναι καλό να έχετε πληροφορηθεί την πρόβλεψη του καιρού, κι αν προβλέπεται ομίχλη, χιονόπτωση, κίνδυνοι χιονοστοιβάδας κτλ. και να αποφύγετε να ξεκινήσετε την εμπειρία σας στο βουνό με άσχημες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλά sites για την πρόγνωση του καιρού σε χιονοδρομικούς προορισμούς, όπως είναι το meteo, το snowreport, το snow-forecast και επίσης οι επίσημες σελίδες των χιονοδρομικών κέντρων (π.χ. χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού).

Βήμα 2 από 5: Η γνώση της συμπεριφοράς στις πίστες

Πριν ξεκινήσετε να κατεβαίνετε τις πλαγιές με τα σκι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε και την συμπεριφορά στις πίστες.

Γενικός κανόνας είναι ότι οι σκιέρ που βρίσκονται μπροστά σας έχουν πάντα προτεραιότητα και είναι δική σας ευθύνη να τους αποφύγετε, ακόμη κι αν εκείνοι πέσουν ακριβώς μπροστά σας. Για αυτό θα πρέπει πάντα να κρατάτε μια ασφαλή απόσταση από τους προπορευόμενους στην πίστα.

Επίσης πρέπει να έχετε τον έλεγχο όταν είστε στην πλαγιά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια ταχύτητα και ποια κλίση μπορείτε να χειριστείτε. Μην πηγαίνετε ποτέ σε μια μαύρη πίστα αν δεν είστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορείτε να την κατεβείτε με ασφάλεια γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστείτε σοβαρά.

Βήμα 3 από 5: Ξεκινώντας το σκι: πώς να φορέσετε τον εξοπλισμό

Αν ενοικιάζετε τον εξοπλισμό σας ρωτήστε τον υπάλληλο για να καταλάβετε πως φορέσετε τον εξοπλισμό σας, τις μπότες και τα πέδιλα, και πως να κρατήσετε τα μπατόν. Είναι πολύ σημαντικό οι μπότες σας να είναι στο κατάλληλο μέγεθος.

Τα πέδιλα σας είναι “κλειδωμένα” μαζί, επομένως ξεχωρίστε τα και τοποθετήστε τα κάθετα στην πλαγιά. Κρατώντας τα μπατόν, τοποθετήστε το μπροστά μέρος της μπότας στη δέστρα (το τμήμα του πέδιλου που δένει η μπότα) και στη συνέχεια πατήστε με δύναμη τη φτέρνα ώστε να κλείσει.

ski1

Για να βγάλετε τα πέδιλα σας, σταματήστε, και πατήστε με το μπατόν σας το πίσω ειδικό μέρος της δέστρας ώστε να ανοίξει και πάλι και να ελευθερωθεί το πόδι σας. Τα πέδιλα σας είναι ρυθμισμένα προκειμένου να ανοίγουν αυτόματα σε περίπτωση πτώσης.

ski2

Βήμα 4 από 5: Μαθαίνοντας τα βασικά

Αν και το να ξεκινήσετε κάποιο μάθημα σκι με ειδικό μπορεί να μην είναι η πρώτη σας επιλογή, ωστόσο είναι αναμφισβήτητα ο πιο γρήγορος τρόπος για να μάθετε τα βασικά. Ψάξτε για τις τάξεις αρχαρίων που προσφέρονται σε χιονοδρομικά κέντρα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθετε είναι πώς να περπατήσετε πάνω στα σκι. Κρατώντας τα μπατόν εναλλάξ, κάντε μικρά βήματα προς τα εμπρός, τοποθετώντας τα σκι παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα με την κλίση της πλαγιάς ώστε να μην γλιστρύσετε προς τα κάτω. Μια ακόμη κίνηση είναι γνωστή ως “ψαροκόκκαλο”, και γίνεται τοποθετώντας τα πέδιλα σας σε σχήμα V και κάνοντας μικρά βηματάκια προς τα εμπρός. Τέλος, ένας τρόπος ακόμη είναι να κάνετε μικρά παράλληλα βηματάκια προς το πάνω μέρος της πλαγιάς κρατώντας τα σκι σας κάθετα προς την κλίση του βουνού.

Μην πηγαίνετε σε απότομες πλαγιές μέχρι να είστε σίγουροι για τις βασικές κινήσεις με τα σκι σας.

Η παρακάτω είναι η βασική στάση του σκι. Λυγίστε τα γόνατά σας, έτσι ώστε οι κνήμες σας να ακουμπάνε στο μπροστινό μέρος της μπότας και το σώμα σας να κλίνει προς τα εμπρός ελαφρώς. Μην γέρνετε προς τα πίσω αν και αυτό θα είναι μια αντίδραση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Ωστόσο, να θυμάστε ότι αν γείρετε προς τα πίσω θα είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε μετά την κίνησή σας.

ski7

Βάλτε τα χέρια σας μέσα από τα λουριά των μπατόν σας και ξεκινήστε να γλυστράτε ελαφρά προς τα κάτω. Στη συνέχεια σπρώξτε τις φτέρνες σας προς τα έξω για να σχηματίσουν μια σφήνα, κάνοντας με αυτό τον τρόπο “φρένο”. Μην επικαλύπτετε ποτέ τις άκρες των σκι σας γιατί αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου.

ski3

Μόλις έχετε κάνει το σχήμα V στα πέδιλα σας (φρένο), μπορείτε να ξεκινήσετε να στρίβετε. Να θυμάστε ότι η στροφή στην πλαγιά είναι ο καλύτερος και πιο σίγουρος τρόπος για να ανακόψετε την ταχύτητά σας και να σταματήσετε. Για να κάνετε τη στροφή, πιέστε το εξωτερικό πόδι σας με δύναμη, διατηρώντας ωστόσο τη θέση του σε σχέση με το σώμα σας. Αυτό θέλει πρακτική εξάσκηση ώστε να το καταφέρετε και πολλές πολλές δοκιμές.

ski4

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σκι είναι και το να μάθετε να πέφτετε. Αν είστε έτοιμοι να πέσετε σε κάποιο δέντρο ή σε άνθρωπο, μην προσπαθήσετε να κάνετε ελιγμούς αλλά γύρετε και πέστε προς την ανηφόρα. Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να τραυματιστείτε εσείς ή κάποιος άλλος. Προσπαθήστε να απορροφήσετε την πτώση με το ισχίο και τον ώμο σας.

ski5

Βήμα 5 από 5: Πώς να χρησιμοποιήσετε τα λιφτ.

Αρχικά βγάλτε τα λουριά από τα μπατόν σας και προχωρήστε στη σειρά σας για το λιφτ. Μόλις φτάσετε μπροστά, κρατήστε τα μπατόν σας με το ένα χέρι. Περιμένετε έως ότου ο χειριστής ή η ασφάλεια πει ότι είναι η σειρά σας, και στη συνέχεια προχωρήστε γρήγορα στην περιοχή φόρτωσης.

Καθώς πλησιάζει ο αναβατήρας, μπορείτε προαιρετικά να αρπάξετε την πλάτη της καρέκλας για να σταθεροποιήσετε τον εαυτό σας. Στη συνέχεια, απλά καθίστε και επιτρέψτε στο σώμα σας να ανέβει. Μόλις τα σκι σας απομακρυνθούν από το έδαφος, κλείστε αμέσως την ασφάλεια.

ski6

Οι ανελκυστήρες συνήθως έχουν χώρο για δύο, τέσσερα ή ακόμα και έξι άτομα ανά καρέκλα. Απολαύστε τη θέα, αλλά ποτέ μην σκύβετε πάνω από την άκρη της καρέκλας, ενώ είστε στον αέρα, ακόμη και αν το σκι σας ή το ένα γάντι πέσει. Θα είστε σε θέση να το πάρετε αργότερα.

Όταν η καρέκλα σας φτάσει στην κορυφή, ανεβάστε την ασφάλεια και ετοιμαστείτε για να κατεβείτε. Χρησιμοποιήστε την κίνηση της καρέκλας για να σας ωθήσει μπροστά και μακριά από το τελεφερίκ. Αν αποτύχετε να κατεβείτε από το λιφτ στο υποτιθέμενο σημείο, μην πανικοβληθείτε, και μην προσπαθείτε να πηδήσετε κάτω. Θα απελευθερωθεί ένας διακόπτης που θα σταματήσει τον αναβατήρα και θα έρθει κάποιος να σας βοηθήσει.

Βίντεο: Σκι για αρχάριους

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τις βασικές του σκι για αρχάριους:

 


 

Αν σου άρεσε αυτός ο οδηγός μπορείς να τον μοιραστείς με τους φίλους σου facebook, στο twitter ή στο Google+.

Αράχωβα διαμονή

Η Αράχωβα διαθέτει πολλούς ξενώνες, δωμάτια και ξενοδοχεία τα οποία μπορείς να επιλέξεις για τις χειμερινές σου διακοπές. Αν θες να βρεις περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις τις σελίδες Αράχωβα διαμονή και Αράχωβα ξενώνες.


Εικόνες: wikihow.com

Αράχωβα ξενώνας: https://arahova-pansion.gr

Comments are closed.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Διαθέσιμο δωμάτιο σήμερα -
!

Κάνε τηλεφωνική κράτηση: 6972-400.929
Κάνε κράτηση στο booking.com

Αφορά 1 διανυκτέρευση με απευθείας κράτηση.Booking.com

Διαθέσιμα δωμάτια ΤΩΡΑ!