Αξίζει να ανεβούμε στον Παρνασσό;
Είναι μια ερώτηση στην οποία καθένας δίνει διαφορετική απάντηση. Πολλοί skiers, snowboarders, επισκέπτες, αρχάριοι ή πιο προχωρημένοι, έχουν κάτι να πουν σχετικά με την εμπειρία τους από την επίσκεψη στα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού.
Πώς είναι όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα;
Τι λέει ένας πρώην κάτοικος Αράχωβας, σκιέρ για 30 χρόνια, και πλέον κάτοικος Αθήνας;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Ο Παρνασσός είναι από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από Κεφαλονήτικα έλατα και σπάνια φυσική ομορφιά.
Στο βουνό αυτό λειτουργούν από το Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού, τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα χιονοδρομικά της χώρας.
Λειτουργούν αδιάκοπα από το 1976
Το 1976 άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Φτερόλακκας. Το 1981 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και τα Κελάρια, ενώ το 1987 λειτούργησε ο “Ερμής”, ο συνδετικός αναβατήρας μεταξύ των 2 χιονοδρομικών κέντρων.
Οι αρχικές εγκαταστάσεις δεν ήταν πολύ φιλικές προς τους επισκέπτες που ήθελαν να κάνουν απλά μια βόλτα στο βουνό, δεν ήθελαν δηλαδή να κάνουν κάποιο χειμερινό σπορ. Οι αναβατήρες εκείνης της εποχής δυστυχώς ήταν ανοιχτοί, δηλαδή άφηναν εκτεθειμένο τον επισκέπτη στο κρύο, τον άνεμο, τη χιονόπτωση κτλ. Επιπλέον, εκτός από την “τηλεκαμπίνα“, δεν ήταν αποσυμπλεκόμενοι, με αποτέλεσμα αφενός οι επισκέπτες να μένουν αρκετή ώρα στον αέρα και αφετέρου η δυνατότητα ανάβασης επισκεπτών να είναι αρκετά μικρή.
Ο παλιός αναβατήρας Βάκχος του Παρνασσού: εικόνα από skifun.gr
Εάν λοιπόν κάποιος επισκέπτης ήθελε να ανέβει με τα παιδιά του στα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού, να δει την ωραία θέα, να απολαύσει ένα ζεστό ρόφημα, να περπατήσουν στο βουνό, να χαρούν το χιόνι σε ένα ασφαλές περιβάλλον κτλ. θα είχε μια εμπειρία με… αρκετές δυσκολίες.
Όλα άλλαξαν το 2014
Το 2014 ήταν χρονιά – σταθμός για τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού. Μέσω του ΕΣΠΑ, διατέθηκαν 35 εκ. ευρώ για να αντικατασταθούν οι παλιοί, 40ετίας αναβατήρες, να ενοποιηθούν λειτουργικά τα χιονοδρομικά κέντρα (3 μαζί με το παλιό χιονοδρομικό του Γεροντόβραχου) και τελικά να αναβαθμιστούν τα χιονοδρομικά κέντρα και να αλλάξει η εμπειρία!
Οι νέοι υπερσύγχρονοι αναβατήρες των χιονοδρομικών κέντρων Παρνασσου. Εικόνα από ideesmag.gr
Επισκεφτήκα τα νέα χιονοδρομικά κέντρα: να η εμπειρία μου
Αυτές τις ημέρες (αρχές 2017) πήγα ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσω το πόσο έχει αλλάξει προς το καλύτερο, η εμπειρία στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.
Όπως ανέφερα και προηγούμενως, επισκέπτομαι το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ως σκιέρ εδώ και 30 χρόνια.
Ας απαντήσω πρώτα-πρώτα στην ερώτηση που έθεσα στην αρχή:
“Αξίζει να ανεβούμε στον Παρνασσό;”. Ναι! Απολύτως.
Οι νέοι, υπερσύγχρονοι αναβατήρες, αποσυμπλεκόμενοι μικτοί, ανοιχτού και κλειστού τύπου, ανεβάζουν σε χρόνο μηδέν τον κόσμο στις κορυφές, με ασφάλεια και προστατευμένους από τα καιρικά φαινόμενα.
Οι ουρές για να πάρεις τον αναβατήρα, συχνό φαινόμενο πριν 10 και 20 χρόνια, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ακόμα και σε ημέρες με πολύ κόσμο.
Πήρα τον συνδετικό αναβατήρα μεταξύ Κελάρια και Φτερόλακας και ήμουν στην καμπίνα με… μη σκιέρ επισκέπτες, με οικογένειες με παιδάκια ή ζευγάρια που ήθελαν απλά να απολαύσουν τη θέα. Τόσο στο πήγαινε όσο και στην επιστροφή. Και η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι ήταν εντυπωσιασμένοι! Είναι απίθανο πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα: παλιά ήταν σπάνιο φαινόμενο κάποιος χωρίς πέδιλα ή σανίδα στα πόδια του να πάρει τον συνδετικό αναβατήρα μεταξύ των 2 χιονοδρομικών κέντρων. Δεν μιλάω καν για οικογένειες με μικρά παιδάκια. Πλέον, αυτές οι εικόνες είναι πλειοψηφία.
Οι απλοί επισκέπτες του Παρνασσού, μικροί και μεγάλοι, κάνουν μια βόλτα πάνω από τις κορυφές, βλέπουν τη θέα, επισκέπτονται ένα πολύ μεγάλο μέρος του βουνού σε συνθήκες που συναντάς μόνο σε μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού. Αν τους αρέσει βέβαια, μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε κάποιο από τα χειμερινά σπορ, ski ή snowboard, σε κάποια από τις σχολές εκμάθησης.
Είναι βέβαιο ότι η αναβάθμιση που έγινε, έχει κάνει το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού απολύτως φιλικό σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που θέλουν απλά να δουν και να κάνουν μια βόλτα.
Οι νέοι υπερσύγχρονοι αναβατήρες των χιονοδρομικών κέντρων Παρνασσου. Εικόνα από ArahovaMeteo Group
Όσο για τους skiers & snowboarders, οι περισσότεροι μάλλον έχουν ήδη επισκεφτεί τις νέες εγκαταστάσεις των χιονοδρομικών κέντρων, οπότε έχουν οι ίδιοι άποψη. Προσωπικά, σαν skier, έχοντας επισκεφτεί και αρκετά χιονοδρομικά κέντρα στο εξωτερικό, έχω να πω ότι ο Παρνασσός πλέον είναι ισάξιος με αυτά, είναι ένα υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο!
Από τιμές;
Και πάλι στη βόλτα που έκανα σε όλες σχεδόν τις πίστες και τους αναβατήρες άκουσα σχεδόν όλες τις απόψεις.
Κάποιοι skier και snowboarder έλεγαν στον αναβατήρα ότι τα εισιτήρια που είναι ενιαία πλέον για σαβ/κα και καθημερινές, είναι ακριβά. Άλλοι, έλεγαν ότι η νέα πολιτική της διοίκησης του κέντρου με τις μονάδες είναι ότι καλύτερο!
Οι οικογένειες με τα παιδάκια που είχαν μια φανταστική εμπειρία, ανέφεραν ότι οι τιμές είναι καλές σχετικά με τη μοναδική εμπειρία που προσφέρουν.
Θα σας πω τι νομίζω.
Για να τα πάρω από την αρχή, οι τιμές είναι οι εξής:
– 25 ευρώ ημερήσια κάρτα (καθημερινές και σαβ/κα)
– 15 ευρώ φοιτητικό και μαθητικό (καθημερινές και σαβ/κα)
– 20 ευρώ για ηλικία άνω των 65 ετών (καθημερινές και σαβ/κα)
– 15 ευρώ για αρχάριο σκιέρ, με συνοδεία δασκάλου (καθημερινές και σαβ/κα)
– 20 ευρώ για επισκέπτη από Ski Bus (καθημερινές και σαβ/κα)
Σας φαίνονται ακριβά; Εμένα όχι, για αυτά που προσφέρουν.
Σε όλα τα σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού, ακόμα και της Βουλγαρίας οι τιμές είναι μεγαλύτερες. Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια το ημερήσια εισιτήριο είχε 30 ευρώ για τα σαβ/κα και 15 ευρώ για καθημερινές.
Επίσης, αν κάποιος σκοπεύει να ασχοληθεί με κάποιο χειμερινό σπορ και θα ανέβει στο βουνό περισσότερες φορές, υπάρχουν ειδικές κάρτες χιονοδρομίας. Συγκεκριμένα:
– 85 ευρώ για 6 ημέρες (καθημερινές και σαβ/κα), δλδ 14 ευρώ ανά ημέρα
– 45 ευρώ για 6 ημέρες, φοιτητές και μαθητές (καθημερινές και σαβ/κα), δλδ 7,5 ευρώ ανά ημέρα
– 135 ευρώ για 10 ημέρες (καθημερινές και σαβ/κα), δλδ 13,5 ευρώ ανά ημέρα
– 70 ευρώ για 10 ημέρες, φοιτητές και μαθητές (καθημερινές και σαβ/κα), δλδ 7 ευρώ ανά ημέρα
– 240 ευρώ για 20 ημέρες (καθημερινές και σαβ/κα), δλδ 12 ευρώ ανά ημέρα
– 120 ευρώ για 20 ημέρες, φοιτητές και μαθητές (καθημερινές και σαβ/κα), δλδ 6 ευρώ ανά ημέρα
Και για τους συχνούς επισκέπτες λοιπόν, οι τιμές είναι πολύ καλές. Δείτε τον αναλυτικό κατάλογο του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού εδώ.
Ευκολίες για τους επισκέπτες
Τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα, τη Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων.
Στα κέντρα λειτουργούν πάρκιν αυτοκινήτων και λεωφορείων, 2 καφετερίες-chalet και εστιατόριο, σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού εξασφαλίζει σε όλους τους χιονοδρόμους και επισκέπτες ιατρική κάλυψη.
Κλείνοντας, θέλω να πω και 2 λόγια για τους υπάλληλους του χιονοδρομικού κέντρου. Προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με πολύ κρύο και με πολύ κόσμο. Τους σέβομαι πολύ και τους ευχαριστώ για αυτά που προσφέρουν.
“Αξίζει λοιπόν να ανεβούμε στον Παρνασσό;”
Η απάντηση είναι Ναι!
Πριν ξεκινήσετε δείτε τον καιρό
Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας στον Παρνασσό, ρίξτε μια ματιά στον καιρό. Είναι πολύ συχνό τους χειμερινούς μήνες να παρατηρούνται άσχημα καιρικά φαινόμενα που καθιστούν δύσκολη και επικίνδυνη τη βόλτα σε ένα βουνό.
Για να ενημερώνεστε για τον καιρό, διαβάστε τα νέα του Group ArahovaMeteo στο Facebook, που αναμεταδίδονται και στην σελίδα της Arahova Pansion για τον καιρό.
Οπωσδήποτε πρέπει να έχετε μαζί σας αλυσίδες και να θυμάστε πάντα ότι προέχει η ασφάλεια της διασκέδασης.
Η Φτερόλακα του Παρνασσού, εικόνα από ArahovaMeteo Group
—-
Τεχνικά στοιχεία: πίστες, αναβατήρες, εγκαταστάσεις
Τα χιονοδρομικά κέντρα στον Παρνασσό διαθέτουν 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Επίσης, υπάρχουν 12 εκτός πίστας “μαύρες” διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη.
Γιώργος Κατσιάμπας
Συμφωνώ απόλυτα. Καλό χειμώνα να έχουμε